Κάθε καρυδιάς ... καρύδι

Κάθε καρυδιάς ... καρύδι
Ξηροί Καρποί 13-03-2022

Η καρυδιά είναι ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας, με αναφορές από την Περσία ήδη από το 7000 π.Χ., και οι καρποί της ανήκουν στη διατροφική παράδοση της Μεσογείου, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, για να ακολουθήσει η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, ώστε να μένουν άθικτα όλα τα  θρεπτικά συστατικά που μας δίνει η μάνα γη.

Στα θρεπτικά συστατικά του καρυδιού ανήκουν οι πρωτεΐνες, το φυλλικό οξύ, μια σειρά μέταλλα (φώσφορος, χαλκός, μαγνήσιο και κάλιο), οι φυτικές ίνες, οι πολυφαινόλες, η τανίνη και η βιταμίνη Ε. Αυτό όμως που κυρίως το ξεχωρίζει από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς είναι η πλούσια σύστασή του σε πολυακόρεστα (και όχι μόνο μονοακόρεστα) λιπαρά και ιδιαίτερα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό και το α- λινολενικό οξύ.

Όλα τα παραπάνω δεν βοηθούν μόνο στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας, αλλά και στην αντιοξειδωτική θωράκιση του οργανισμού μας. Τα καρύδια περιέχουν πολλά βιοδραστικά συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Ιδιαίτερα όμως ευεργετικά αποδεικνύονται και για την υγεία του εγκεφάλου, όπου η αντιοξειδωτική τους δράση προστατεύει τη λειτουργία του (μνήμη και όχι μόνο) και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που συνδέεται με την ευτυχία καταπολεμώντας την κατάθλιψη.